Új csizma? Új szőnyeg? Szellőztesd ki!

2017. október 30., hétfő, 10:45

Új kutatás figyelmeztet arra, hogy a kereskedelmi árukon égésgátlóként használt vegyszerek veszélyesek a családalapítás előtt álló nőkre. Ezek a kemikáliák mindenhol jelen vannak, fortély kell az elkerülésükhöz.

Új csizma? Új szőnyeg? Szellőztesd ki!

Mindenki ismeri az a bizonyos “új szagot”, amely jellemzője a legtöbb újonnan vásárolt terméknek, legyen bár lábbeli, bútor vagy textilnemű. Ez az égésgátló vegyületek szaga, amelyeket részben azért alkalmaznak a gyártók, hogy a hosszú exportúton megóvják árujukat a gyulladástól. Igen ám, de mivel a termékeket fóliába vagy dobozba csomagolják, a vegyszer útközben vagy az áruházba érkezve nem tud elpárologni, hanem a vásárló magával viszi az otthonába, munkahelyére.

Az igazán veszélyes, brómtartalmú vegyszereket bő tíz éve fokozatosan kivonták a forgalomból, de a neves amerikai Harvard Egyetem kutatói most a helyettesítőként használt organofoszfátokat(PFR) tesztelték mesterséges megtermékenyítési programban részt vevő nőkön. Orvosi-biológusi körökben ugyanis egy ideje ismert tény, hogy egyes állatok pajzsmirigy- és nemihormon-termelését károsan befolyásolják, illetve embrionális károsodást okoznak, és felmerült annak gyanúja, hogy esetleg emberre is veszélyesek.

Noha ebbe az első kutatásba csak 211 nőt vontak be, tehát általános következtetéseket óvatosan szabad levonni az eredményekből, kiderült, hogy azon nők, akik szervezetében emelkedett mennyiségben volt jelen a vegyület, kisebb eséllyel estek teherbe, hordták ki magzatukat, illetve szülték meg gyermeküket, mint azok, akiben alacsony volt a vegyszerszint.

Nem túlzás, riasztó számok

A Harvardhoz tartozó T.H. Chan Közegészségügyi Intézetben a vizsgálati alanyok vizeletét ötféle égésgátló anyagra tesztelték, hogy megállapítsák, a hétköznapok során mennyi ilyen kemikáliának vannak kitéve. Az eredmények alapján a nőket három csoportra osztották: a felső harmad vizeletében találták a legtöbb vegyületet, a középső csoportnak közepes, míg az alsó csoportnak kevés volt a vizeletében.

A kutatók a lombikprogram fejleményeit összevetették a nők vegyszerszintjével. Kiderült, hogy a felső harmadba tartozó nők körében 10 százalékkal kisebb volt a petesejt in vitro megtermékenyülése, 31 százalékkal kevésbé volt sikeres az embrió beültetése, 41 százalékkal csökkent a terhesség bekövetkezése és 38 százalékkal kevesebben voltak képesek kihordani terhességüket az alsó csoporthoz képest.

Az eredmények annak fényében riasztóak, hogy az égésgátló vegyületekről eddig azt tudtuk, kiválasztórendszerünk megbízhatóan kitakarítja őket a szervezetünkből. További kutatásokat igényel, hogy meg lehessen határozni, mennyi anyag maradhat vissza, és azok pontosan hogyan és milyen károkat okoznak.

Ami illatos, az kerülendő

Addig is a kutatók a gyermekáldásra készülő nőknek azt javasolják, hogy próbálják kerülni az égésgátló vegyszerrel kezelt termékek használatát. Tehát aki  például új bútort vagy szőnyeget szeretne, lehetőleg halassza a vásárlást a szülést követő időszakra, vagy hagyja ezeket kiszellőzni a lakáson kívül. A bőr és gyapjúszövet kárpitok biztonságosak, mert ezeket nem kell égésgátlóval kezelni.

Az ágymatracok esetében szintén nyugodtak lehetünk, de az ülőgarnitúrák párnázásához használt poliuretán habszivacs matracok tartalmazhatnak ilyen vegyszert. A lakberendezési tárgyakon kívül gyakran kezelnek égésgátlóval másfajta termékeket is, például a lábbeliket. Az újonnan vásárolt csizmát, cipőt érdemes legalább egy hétig szellőztetni viselés előtt.

A kutatók siettek leszögezni, hogy az égésgátló vegyületek csupán egy tényezőt jelentenek abból a temérdekből, amelyek valamilyen mértékben befolyásolják a termékenységet. Szerencsére találtak egy egyszerű módszert, amellyel mérsékelni lehet e vegyületek káros hatását: tesztjeikből az derült ki, hogy a minden étkezés előtt kezet mosó nők szervezetében alacsonyabb volt a kemikália aránya. A tárgyakban és a levegőben lévő illékony vegyületek ugyanis a bőrön keresztül is bejuthatnak a szervezetünkbe.

Ezen az amerikai klinikán komolyan veszik, hogy csökkentsék a felületeken és a levegőben lévő illékony vegyületek mennyiségét az embriók védelme érdekében. Ezért az épület falait speciális szagmentes festékkel kezelték, a takarítóknak tilos klórtartalmú szerekkel dolgozniuk, és az alkalmazottak semmilyen illatosított testápolási vagy dekorkozmetikumot nem használhatnak. A mesterséges megtermékenyítésre jelentkező nőknek is azt javasolják, hogy kerüljék az illékony vegyületeket, mint az oldószereket tartalmazó körömlakkok, festékek, tisztítószerek.

zöld vonal családalapítás vegyszer kemikália vegyület égésgátló gyulladástó elkerülés fortély

Meghálálják a növényeid a barkácsolást

Meghálálják a növényeid a barkácsolást

Kell hozzá egy kis fűrészelés-csavarozás, de ha emelt ágyást készítesz, mind a virágaid, mind a konyhakerti zöldségeid sokkal szebbek lesznek, ráadásul könnyebb is gondozni őket.

tovább

Maghasadás, avagy a csíráztatás művészete

Maghasadás, avagy a csíráztatás művészete

Színes, friss, roppanós magocskák, tele tápanyaggal. A csírák évezredek óta az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen összetevői, mégis csak egy rövid ideje kezdenek beférkőzni a köztudatba és a táplálkozásba. Pedig a csíráztatás igazán egyszerű és kifejezetten olcsó módja szervezetünk felturbózásának.

tovább

Ésszel és mértékkel – medvehagyma kisokos

Ésszel és mértékkel – medvehagyma kisokos

Szokatlanul korán kezdődik az idei medvehagymaszezon. A nyersen fogyasztva és ételek összetevőjeként is rendkívül népszerű gyógynövény Magyarországon sok helyen megtalálható. Gyűjtésének azonban van néhány szabálya, amelyet az egészségünk és a pénztárcánk védelme érdekében fontos betartani!

tovább

Kezdődik a zöld szezon!

Kezdődik a zöld szezon!

 Irány a kert, a terasz, de mivel is kéne kezdeni a novemberig tartó munkákat? Máris soroljuk!

tovább